poniedziałek, 17 sierpnia 2015

1. Zabawa w ciepło-zimno: czyli owsianka dla niezdecydowanych ★

Uwielbiam wszystko co ciepłe i rozgrzewające; cieplutkie bułeczki, gorącą kawę, parującą zupę-krem, ale ciepła owsianka to zdecydowanie numer jeden na mojej liście, najlepiej z masą aromatycznych przypraw. Nasuwa się jednak jedno pytanie: co zrobić, kiedy za oknem świeci słońce, słupek termometru niebezpiecznie pnie się w górę, a kalendarz przypomina mi, że już dawno minęła połowa wakacji?

Odpowiedź jest jedna:
Całonocna* owsianka z truskawkami na ciepło!

* Całonocna owsianka (overnight oats) - to po prostu płatki owsiane, które przez całą noc nasiąkają płynem którym je zalejemy w lodówce - ja najczęsciej używam mleka sojowego lub kokosowego, lecz równie dobrze może to być woda czy mleko krowie lub jogurt.
Uwaga! Radzę zakryć czymś owsiankę aby przez noc nie pochłonęła przykrych zapachów z lodówki.
Plusy:
- Nie traci właściwości odżywczych, witamin, mikro- i makroskładników pod wpływem temperatury (np. miód, który jak wiadomo nie nadaje się do gorących potraw ani gotowania)
- Świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią się wymigiwać od śniadania wymówkami "Nie mam czasu", lub dla tych którzy po prostu lubią sobie pospać.

Owsianka:
- 50g płatków owsianych górskich (lub błyskawicznych/jaglanych/gryczanych etc.)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy
- 5 goździków
- miód (ilość według uznania)
- 1/2 szkl. mleka (preferuję roślinne, lecz krowie także się nada)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego

Sos:
- szkl. mrożonych truskawek (dziękuję mamo, za cały zapas w zamrażarce!)
- łyżka jagód
- 2 tabletki stewii (lub innego słodzidła, tylko nie miodu!)

WIECZOREM:
1. Szklankę zamrożonych truskawek wstawiamy na noc do lodówki, aby odtajały
2. Do miseczki wsypujemy płatki, cynamon, kurkumę, polewamy wszystko miodem i dokładnie mieszamy.
3. W szklance mieszamy ekstrakt z wanilii z mlekiem.
4. Zalewamy płatki, tak, aby mleko "opadło" (chyba, że ktoś preferuje bardziej "wodnistą" - wtedy możemy nalać więcej - płatki nie wchłoną całego płynu)
5. Wciskamy pomiędzy "papkę" goździki, tak aby łatwo było nam je rano wyciągnąć.
6. Przykrywamy, wkładamy na całą noc do lodówki.

RANO:
1. Wyciągamy owsiankę, pozbywamy się goździków i zachwycamy jej aromatem.
2. Truskawki razem z wodą i jagodami wrzucamy do rondelka.
3. Dodajemy rozkruszoną stewię (lub inne słodzidło) i podgrzewamy wszystko na małym ogniu.
4. Rozdrabniamy wszystko widelcem na papkę i mieszamy.
5. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
6. Polewamy zimną owsiankę, parującym "dżemem".
7. Dorzucamy dodatki na jakie mamy ochotę.

Smacznego!