czwartek, 14 września 2017

24. Korzenny chlebek bananowy bez cukru


   Czy tylko ja słyszałam pocieszające twierdzenie, że lato późno się zaczęło, dlatego będzie dłużej trwać? Muszę znaleźć tego kogoś, kto tak twierdził. Mam z nim poważnie do pogadania. Pierwszy września - bum! - jesień w pełnej krasie. Zimno, mokro, melancholijnie. To wszystko skłoniło mnie do połączenia dwóch smaków - słodkiego, przywodzącego na myśl lato, oraz mocno korzennego, kojarzącego się z jesienią. Tak oto prezentuje się ekspresowy chlebek bananowy. Dojrzałe banany nadają mu słodkości, więc nie potrzebuje ani grama cukru. Cynamon, kardamon, imbir i gałka muszkatołowa sprawiają, że chlebek nadaje się również do podania z hummusem i warzywami. 


Składniki: 
2 szklanki mąki owsianej lub innej
4 sztuki bardzo dojrzałych bananów
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie: 
1. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
2. Do bananów dodajemy olej oraz aromat waniliowy i dokładnie mieszamy.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie wszystko mieszamy.
4. Łączymy suche składniki z mokrymi.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 15 - 25 minut.

Smacznego!


Porady
Banany powinny być bardzo dojrzałe (najlepsze są te z dużą ilością czarnych kropek).
Ciasto wyciągamy z piekarnika, gdy skórka się zarumieni, lecz środek pozostanie mokry. Zapewni to, że ciasto będzie wilgotne oraz, że nie będzie się kruszyć.