Czy tylko ja słyszałam pocieszające twierdzenie, że lato późno się zaczęło, dlatego będzie dłużej trwać? Muszę znaleźć tego kogoś, kto tak twierdził. Mam z nim poważnie do pogadania. Pierwszy września - bum! - jesień w pełnej krasie. Zimno, mokro, melancholijnie. To wszystko skłoniło mnie do połączenia dwóch smaków - słodkiego, przywodzącego na myśl lato, oraz mocno korzennego, kojarzącego się z jesienią. Tak oto prezentuje się ekspresowy chlebek bananowy. Dojrzałe banany nadają mu słodkości, więc nie potrzebuje ani grama cukru. Cynamon, kardamon, imbir i gałka muszkatołowa sprawiają, że chlebek nadaje się również do podania z hummusem i warzywami.
Składniki:
2 szklanki mąki owsianej lub innej
4 sztuki bardzo dojrzałych bananów
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Wykonanie:
1. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
2. Do bananów dodajemy olej oraz aromat waniliowy i dokładnie mieszamy.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie wszystko mieszamy.
4. Łączymy suche składniki z mokrymi.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 15 - 25 minut.
Smacznego!
Porady
Banany powinny być bardzo dojrzałe (najlepsze są te z dużą ilością czarnych kropek).
Ciasto wyciągamy z piekarnika, gdy skórka się zarumieni, lecz środek pozostanie mokry. Zapewni to, że ciasto będzie wilgotne oraz, że nie będzie się kruszyć.