środa, 16 sierpnia 2017

23. Ekspresowe ciasteczka kawowe


Są pyszne. Robi się je w mgnieniu oka. Zawierają składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Czy to nie brzmi jak ciasteczka idealne? Do tego świetnie sprawdzają się w roli prezentu. Wystarczy zawiązać wokół nich kokardkę, a będą wyglądać bardzo efektywnie. A do tego smakują każdemu! Goryczkę kawy idealnie przełamuje ich słodkość, a kryształki cukru nadają chrupkości. Można dowolnie je modyfikować: polać czekoladą lub posypać orzechami. W każdym wydaniu będą po prostu świetne.


Składniki:
łyżeczka sody oczyszczonej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki owsianej
50g oleju rzepakowego lub kokosowego
1/3 szklanki esencji z zaparzonej kawy
1/2 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli

Wykonanie:
1. Zalewamy gorącą wodą dwie łyżeczki kawy parzonej do wysokości około 1/3 kubka.
2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sodę oraz sól, dokładnie wszystko mieszamy.
3. Dodajemy olej, mieszając wszystko dokładnie. Identycznie postępujemy z kawą.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 20 - 30 minut, doglądając je często, ponieważ bardzo łatwo je spalić. Docelowo mają być zarumienione.

Smacznego!

Porady
Gdyby masa była zbyt lejąca, należy dodać więcej mąki (ma być jednak bardzo miękka i wilgotna)
Ciasteczka mogą rozlać się po blasze, więc najlepiej formować małe kawałki, oddalone od siebie.
Ciastka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo kruche, ale twardnieją wraz ze stygnięciem.