środa, 30 września 2015

3. Czas na jesień: czyli jak pokochałam owsiankę na wodzie ★

                  



Kiedyś nienawidziłam owsianki na wodzie. No bo jak to? Przecież to nie będzie miało smaku! A tu niespodzianka. Udało mi się zrobić jedną z najbardziej aromatycznych owsianek w ostatnim czasie.
Jako iż jesień powoli wkrada się do mojej lodówki, postawiłam na typowy dla tej pory roku zestaw: jabłka oraz cynamon.



Dobroczynne właściwości cynamonu:
- ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne (dlatego staram się jeść go częściej w jesiennych miesiącach, kiedy o infekcję nie trzeba się prosić)
- przyśpiesza spalanie tłuszczu, poprawia trawienie, powstrzymuje apetyt na słodycze (nie oczekujmy, że z jedzenia łyżki cynamonu dziennie schudniemy 5kg, ale warto zauważyć, że jest popularnym składnikiem kremów antycellulitowych)
- jest źródłem naturalnego żelaza, błonnika, wapnia i manganu
- świetnie rozgrzewa (herbata czy kawa z jego dodatkiem, czy owsianka przed wyjściem z domu w chłodny ranek - zbawienie!)

Pamiętaj, że najlepsze (tzn. najzdrowsze i najbardziej aromatyczne) są sproszkowane na świeżo laski cynamonu cejlońskiego. Jak odróżnić go od cynamonu cassia?
- Cynamon cejloński przypomina zwinięte cygaro, jest kruchy i łatwy do zmielenia oraz ma ciemnobrązowy kolor zamiast czerwonawego.


Owsianka o smaku pieczonego jabłka:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (ważne! błyskawiczne mogą nie wchłonąć całej wody, wiec należy użyć jej mniej)
- 2 szklanki wody
- łyżeczka cukru/stewii/miodu/pyłku kwiatowego
- kopiasta łyżeczka cynamonu
- kilka goździków
- średnie jabłko
- łyżka rodzynek
- dowolne dodatki np świeże owoce, suszona żurawina etc.

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę
2. Obierz jabłko, przekrój na pół i osuń gniazdo nasienne
3. Połowę jabłka pokrój na plastry, druga na kostkę
4. Jabłko pokrojone w kostkę wrzuć do gotującej się wody, zasyp cukrem lub stewią (jeżeli używasz miodu, dodaj go na koniec!) i cynamonem, wrzuć kilka goździków
5. Mieszaj często jabłko na małym ogniu, a kiedy zmięknie, rozgnieć go widelcem
6. Wyłów ostrożnie goździki
7. Zasyp jabłko płatkami i suszonymi owocami, ciągle mieszaj, aż do całkowitego wchłonięcia wody przez płatki (jeżeli aromat pieczonych jabłek jest słabo wyczuwalny, możesz dodać jeszcze cynamonu)
8. Udekoruj owsiankę plastrami jabłka, masłem orzechowym, suszonymi owocami lub czym tylko masz ochotę (w moim przypadku to mini brzoskwinia i czekolada o smaku szarlotki)

Smacznego!