Jako iż jesień powoli wkrada się do mojej lodówki, postawiłam na typowy dla tej pory roku zestaw: jabłka oraz cynamon.
Owsianka o smaku pieczonego jabłka:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (ważne! błyskawiczne mogą nie wchłonąć całej wody, wiec należy użyć jej mniej)
- 2 szklanki wody
- łyżeczka cukru/stewii/miodu/pyłku kwiatowego
- kopiasta łyżeczka cynamonu
- kilka goździków
- średnie jabłko
- łyżka rodzynek
- dowolne dodatki np świeże owoce, suszona żurawina etc.
Wykonanie:
1. Zagotuj wodę
2. Obierz jabłko, przekrój na pół i osuń gniazdo nasienne
3. Połowę jabłka pokrój na plastry, druga na kostkę
4. Jabłko pokrojone w kostkę wrzuć do gotującej się wody, zasyp cukrem lub stewią (jeżeli używasz miodu, dodaj go na koniec!) i cynamonem, wrzuć kilka goździków
5. Mieszaj często jabłko na małym ogniu, a kiedy zmięknie, rozgnieć go widelcem
6. Wyłów ostrożnie goździki
7. Zasyp jabłko płatkami i suszonymi owocami, ciągle mieszaj, aż do całkowitego wchłonięcia wody przez płatki (jeżeli aromat pieczonych jabłek jest słabo wyczuwalny, możesz dodać jeszcze cynamonu)
8. Udekoruj owsiankę plastrami jabłka, masłem orzechowym, suszonymi owocami lub czym tylko masz ochotę (w moim przypadku to mini brzoskwinia i czekolada o smaku szarlotki)
Smacznego!