sobota, 21 listopada 2015

9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★



Dzisiaj dosłownie doznałam smakowego objawienia. Przyjmuję publiczną chłostę, wymierzoną samej sobie, że tak długo odkładałam ten przepis na później, ponieważ to prawdziwe odkrycie roku. Proste, szybkie, słodkie, wegańskie i niesamowicie zdrowe!




Kilka słów o zdrowych tłuszczach
  • awokado - zawiera kwas oleinowy (obniża cholesterol), likopen (antyrakowy), potas (nawet więcej niż banany, "ulepsza" nasze procesy myślowe i pracę serca), witaminy C, E i A (silne przeciutleniacze, kolejne przeciwnowotworowe) oraz witaminę B i luteinę i zeaksantynę (świetnie wpływają na oczy)
  • siemię lniane - zawiera witaminę B12, niebotycznie dużo kwasów omega-3, zdrowych minerałów, np witaminy młodości E. Świetnie odżywia włosy i paznokcie, wykazano nawet, że poprawia nastrój. Tworzy ochraniającą warstwę "śluzu" w naszym żołądku. 
  • orzechy włoskie - zawierają kwasy omega-3 (główny budulec komórek mózgowych), L-arganinę, kwas elagowy (podnosi odporność, unieszkodliwia substancje rakotwórcze), fosfor (poprawia koncentrację i procesy myślowe, łagodzi stres i problemy ze snem), wapń, potas, magnez, cynk, witaminę E (niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6 (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia.

Wegańskie ciasto na surowo:
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki)
- dwie łyżki siemienia lnianego
- mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin)

Mus czekoladowo-bananowy:
- pół szklanki daktyli
- 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi)
- 2 łyżki odtłuszczonego kakao (Wawel jest świetny)
- dojrzałe awokado (miękkie)

Wykonanie ciasta: 
1. Zalej rodzynki i zostaw na kilka godzin.
2. Posiekaj orzechy (zależy od tego, jak dobry jest twój blender)
3. Zmiksuj na gładką masę orzechy, odcedzone rodzynki i siemię lniane.
4. Wyłóż masą blaszkę, jeżeli masa jest zbyt sucha i ciężko odchodzi od rąk, pomocz palce wodą.
5. Włóż ciasto do lodówki lub jeżeli masz mało czasu - do zamrażarki

Wykonanie musu:
1. Zalej daktyle i zostaw na kilka godzin.
2. Pokrój banany, posiekaj daktyle, przekrój awokado, usuń pestkę i obierz ze skórki.
3. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.

Następnie rozsmaruj mus na cieście i udekoruj owocami. Schłodź. Jeżeli masz dużo czasu, świetnie będzie smakowało po przeleżeniu całej nocy w lodówce.

Wskazówka: Dopiero po nakładaniu ciasta, wpadłam na pomysł, że wygodniejsza byłaby wersja w pucharkach, ponieważ jeżeli nie schłodzimy mocno ciasta, będziemy mieli problem z ładnym przełożeniem go na talerzyk.

Smacznego!