Wegańskie ciasto na surowo:
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki)
- dwie łyżki siemienia lnianego
- mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin)
Mus czekoladowo-bananowy:
- pół szklanki daktyli
- 2-3 banany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi)
- 2 łyżki odtłuszczonego kakao (Wawel jest świetny)
- dojrzałe awokado (miękkie)
Wykonanie ciasta:
1. Zalej rodzynki i zostaw na kilka godzin.
2. Posiekaj orzechy (zależy od tego, jak dobry jest twój blender)
3. Zmiksuj na gładką masę orzechy, odcedzone rodzynki i siemię lniane.
4. Wyłóż masą blaszkę, jeżeli masa jest zbyt sucha i ciężko odchodzi od rąk, pomocz palce wodą.
5. Włóż ciasto do lodówki lub jeżeli masz mało czasu - do zamrażarki
Wykonanie musu:
1. Zalej daktyle i zostaw na kilka godzin.
2. Pokrój banany, posiekaj daktyle, przekrój awokado, usuń pestkę i obierz ze skórki.
3. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.
Następnie rozsmaruj mus na cieście i udekoruj owocami. Schłodź. Jeżeli masz dużo czasu, świetnie będzie smakowało po przeleżeniu całej nocy w lodówce.
Wskazówka: Dopiero po nakładaniu ciasta, wpadłam na pomysł, że wygodniejsza byłaby wersja w pucharkach, ponieważ jeżeli nie schłodzimy mocno ciasta, będziemy mieli problem z ładnym przełożeniem go na talerzyk.
Smacznego!