sobota, 5 grudnia 2015

10. Na przekór uprzedzeniom: czyli kasza jaglana z karmelizowanymi owocami ★


Większość osób w moim wieku na słowo "kasza" spogląda na mnie z wyrazem twarzy porównywalnym do tego, które mogłoby pojawić się, gdybym zaczęła recytować rozwinięcie liczby pi od tyłu. Dlatego ogromnym sukcesem dla mnie jest to, że zdołałam przekonać do zjedzenia kaszy (o zgrozo!) jaglanej (motyla noga!) mojego najlepszego przyjaciela, miłośnika kotletów schabowych w rumianej panierce.


Kilka słów o kaszy jaglanej:
  • aby pozbyć się jej gorzkiego smaku, należy kilkakrotnie i obficie przelać suchą kaszę wrzątkiem, aż woda z mętno-białej stanie się klarowna, lub uprażyć na suchej patelni. 
  • ma mało tuczącej skrobi, za to dużo wartościowego białka
  • zawiera witaminy z grupy B, żelazo, miedź i poprawiające pamięć witaminę E oraz lecytyny (polecana dla uczniów i osób pracujących umysłowo)
  • jest bezglutenowa
  • lekkostrawna, ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (świetna na katar!)
  • odkwasza organizm (podobnie jak kasza gryczana)
  • zawiera krzemionkę (zbawienny wpływ na paznokcie, skórę oraz włosy i metabolizm)

Pomarańczowy pudding (1 porcja):
- 50g kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie krowie)
- pół pomarańczy
- pół centymetra kłącza imbiru lub pół łyżeczki mielonego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- łyżka syropu z agawy/klonowego

Karmelizowany granat:
- pół granatu 
- łyżka syropu z agawy/klonowego

Wykonanie puddingu: 
1. Odpowiednio przygotowaną kaszę zalej jedną i 1/3 szklanki wody i zagotuj aż do całkowitego zmięknięcia.
2. Wydrąż miąższ z pomarańczy (pozbądź się białej skórki, ponieważ może zgorzknieć) i pokrój ją na kostki.
3. Podgrzej syrop na patelni i skarmelizuj na nim cząstki pomarańczy ze szczyptą kardamonu. 
4. Posiekaj drobno imbir. 
5. Odcedź kaszę i zblenduj ją na gładką masę ze skarmelizowaną pomarańczą, imbirem i cynamonem oraz mlekiem roślinnym.

Wykonanie toppingu:
1. Rozgrzej syrop na patelni i skarmelizuj na nim ziarenka granatu.
2. Udekoruj toppingiem pudding. 

Wskazówka: Świetnie będzie smakowało schłodzone. 

Smacznego!