środa, 23 grudnia 2015

12. Odbiła mi palma na punkcie kokosa: czyli jaglanka ze smażonymijabłkami ★



Pamiętam, że jako dziecko nienawidziłam kokosa. Wszyscy w sklepiku bili się o draże z piratem o smaku kokosowym, tata kocha kokosanki oraz bounty, a kuzyn uwielbiał pić przez słomkę mleko kokosowe, prościutko z orzecha. Na całe szczęście, niechęć do tego cudownego owocu zmalała wraz z mijającymi latami. Teraz oddałabym wszystko za gałkę wegańskich lodów kokosowych, które jadłam latem na Chorwacji.




Zalety oleju kokosowego:

WAŻNE: najlepszy olej kokosowy to ten nierafinowany i tłoczony na zimno!
  • Jest to tłuszcz roślinny, więc nie przyczynia się do tworzenia się złogów cholesterolu
Zawiera kwas laurynowy, a więc: 
  • wspomaga metabolizm
  • hamuje apetyt na słodycze
  • usuwa pasożyty z organizmu, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • wzmacnia tarczycę oraz jelita
  • działa przeciwzapalnie (stosując go na zewnątrz jak i wewnątrz)
  • wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów
Zastosowanie w kosmetyce:
  • nawilża i wygładza skórę oraz włosy
  • zwalcza trądzik
  • chroni skórę przed słońcem (SPF 10)
  • wybiela zęby
Zastosowanie w kuchni:
  • idealny do smażenia i wypieków
  • zamiast masła do smarowania chleba
Cynamonowo - kokosowa jaglanka ze smażonymi jabłkami:
- 50g kaszy jaglanej
- cynamon
- stewia lub cukier
- wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy
- 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego)
- dwie łyżeczki oleju kokosowego
- małe jabłko
- 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:
1. Dzień wcześniej zalej kaszę jaglaną wodą i zostaw na noc lub upraż ją przed samym gotowaniem na suchej patelni (dwa najlepsze sposoby na pozbycie się charakterystycznej goryczki)
2. Ugotuj kaszę jaglaną z dodatkiem cynamonu, słodzidła i wanilii. (Nie użyj za dużo wody, ponieważ kasza musi ją całą wchłonąć) 
3. Upraż na suchej patelni wiórki kokosowe, aż nabiorą złocistego koloru.
4. Obierz jabłko, pokrój je w kostkę i obtocz w cynamonie
5. Na patelni rozgrzej dokładnie rozsmarowaną łyżeczkę oleju kokosowego i usmaż na niej jabłka.
6. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodaj łyżeczkę oleju, zalej ją mlekiem i poczekaj aż zgęstnieje.
7. Jeżeli kasza jest za mało słodka, dodaj miodu lub słodzidła 

Smacznego!