Zalety oleju kokosowego:
WAŻNE: najlepszy olej kokosowy to ten nierafinowany i tłoczony na zimno!
- Jest to tłuszcz roślinny, więc nie przyczynia się do tworzenia się złogów cholesterolu
Zawiera kwas laurynowy, a więc:
- wspomaga metabolizm
- hamuje apetyt na słodycze
- usuwa pasożyty z organizmu, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
- wzmacnia tarczycę oraz jelita
- działa przeciwzapalnie (stosując go na zewnątrz jak i wewnątrz)
- wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów
Zastosowanie w kosmetyce:
- nawilża i wygładza skórę oraz włosy
- zwalcza trądzik
- chroni skórę przed słońcem (SPF 10)
- wybiela zęby
Zastosowanie w kuchni:
- idealny do smażenia i wypieków
- zamiast masła do smarowania chleba
Cynamonowo - kokosowa jaglanka ze smażonymi jabłkami:
- 50g kaszy jaglanej
- cynamon
- stewia lub cukier
- wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy
- 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego)
- dwie łyżeczki oleju kokosowego
- małe jabłko
- 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Dzień wcześniej zalej kaszę jaglaną wodą i zostaw na noc lub upraż ją przed samym gotowaniem na suchej patelni (dwa najlepsze sposoby na pozbycie się charakterystycznej goryczki)
2. Ugotuj kaszę jaglaną z dodatkiem cynamonu, słodzidła i wanilii. (Nie użyj za dużo wody, ponieważ kasza musi ją całą wchłonąć)
3. Upraż na suchej patelni wiórki kokosowe, aż nabiorą złocistego koloru.
4. Obierz jabłko, pokrój je w kostkę i obtocz w cynamonie
5. Na patelni rozgrzej dokładnie rozsmarowaną łyżeczkę oleju kokosowego i usmaż na niej jabłka.
6. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodaj łyżeczkę oleju, zalej ją mlekiem i poczekaj aż zgęstnieje.
7. Jeżeli kasza jest za mało słodka, dodaj miodu lub słodzidła
Smacznego!