Właściwości kurkumy:
Kurkuma to nasz "zwykły" superfood, który możemy dostać w każdym sklepie za grosze, w przeciwieństwie do zagranicznych "cudaków" takich jak spirulina, quinoa czy chia (które i tak uwielbiam), a właściwości tej aromatycznej przyprawy, sprawiają zawrót głowy każdego maniaka zdrowego jedzenia. Hindusi wierzą nawet, iż kurkuma jest darem bożym.
- jest jedną z najlepszych substancji przeciwnowotworowych
- wspomaga gojenie się ran
- łagodzi dolegliwości żołądkowe
- ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- pobudza komórki mózgowe (zapobiega Alzheimerowi)
- wspomaga pracę wątroby
Kurkuma to nasz "zwykły" superfood, który możemy dostać w każdym sklepie za grosze, w przeciwieństwie do zagranicznych "cudaków" takich jak spirulina, quinoa czy chia (które i tak uwielbiam), a właściwości tej aromatycznej przyprawy, sprawiają zawrót głowy każdego maniaka zdrowego jedzenia. Hindusi wierzą nawet, iż kurkuma jest darem bożym.
- jest jedną z najlepszych substancji przeciwnowotworowych
- wspomaga gojenie się ran
- łagodzi dolegliwości żołądkowe
- ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne
- pobudza komórki mózgowe (zapobiega Alzheimerowi)
- wspomaga pracę wątroby
Rozgrzewająca figowo - bananowa jaglanka z kurkumą:
- 50g kaszy jaglanej
- 4-5 sztuk suszonych fig
- duża szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- średni, dojrzały banan
- łyżka płatków migdałów
- odrobina mleka roślinnego - polecam kokosowe (ew. krowie)
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną zalej wodą i zostaw na noc lub podpraż ją na suchej patelni przed samym gotowaniem.
2. Opłukaną kaszę i pokrojone figi wrzucamy na wrzątek (około 1 szklanka wody) i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
3. Na suchej patelni prażymy płatki midgałów
4. Dolewamy mleko (ilość mleka to kwestia indywidualna, czym więcej mleka, tym jaglanka będzie bardziej wodnista) i pokrojonego banana, dokładnie mieszamy.
5. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem (zwykle wtedy parzę sobie kawę zbożową lub herbatę).
6. Przekładamy jaglankę do miseczki i posypujemy prażonymi migdałami. Świetnie będzie pasował także syrop z agawy, maliny etc.
Smacznego!