sobota, 23 stycznia 2016

15. Mobilne śniadanie: czyli zakręcona owsianka w słoiku


Końcówka stycznia, siódma rano, a za oknem wciąż ciemno i zimno. Wydostanie się z plątaniny cieplutkiej kołdry graniczy z cudem, a każda dodatkowa minuta spędzona w łóżku jest na wagę złota. Więc dlaczego by nie przedłużyć słodkiego lenistwa chociaż o kilka chwil więcej, zamiast poświęcić je na żmudne przygotowanie pysznego, zdrowego śniadania? Wystarczy, że wieczorem zalejesz płatki, przygotujesz ulubione dodatki i zakręcisz w słoiku swoje mobilne śniadanie.
Zakręcone owsianki z płatkami jaglanymi:
WERSJA 1:
- 25g płatków owsianych górskich
- 25g płatków jaglanych
- łyżka siemienia lnianego
- dojrzały, średni banan
- mleko roślinne
- mrożone truskawki zmiksowane na mus
- suszone śliwki
- łyżka masła orzechowego
- gorzka czekolada, minimum 70%
- pół jabłka
- cynamon
- odrobina oleju kokosowego

Wykonanie:
1.Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko (około 50ml) i wstaw na noc do lodówki. 
2.Rano zalej wrzątkiem na kilka minut suszone śliwki, w tym czasie pokrój banana na plasterki i obierz jabłko. Posiekaj owoce. Rozgrzej piekarnik.
3.Zmiksuj lub rozgnieć widelcem truskawki na mus.
4.Na papierze lub foli, rozłóż plasterki jabłka, posmaruj je odrobiną nierafinowanego oleju kokosowego i posyp cynamonem. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. (żeby było szybciej, można je usmażyć na patelni)
5.Udekoruj owsiankę bananem, jabłkami, masłem orzechowym i suszonymi owocami. Czekoladę i masło orzechowe koniecznie nałóż na ciepłe jabłka, żeby się roztopiły.
6. Zakręć słoik i biegnij na autobus. 

WERSJA 2:
- 25g płatków owsianych górskich
- 25g płatków jaglanych
- łyżka siemienia lnianego
- dojrzały, średni banan
- mleko roślinne
- kilka suszonych daktyli 
- kilka suszonych fig
- garść rodzynek
- łyżka masła orzechowego

Wykonanie:
1. Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko (około 50ml) i wstaw na noc do lodówki. 
2. Rano zalej wrzątkiem na kilka minut suszone owoce, w tym czasie pokrój banana na plasterki. Posiekaj owoce. 
3. Udekoruj owsiankę bananem, masłem orzechowym i suszonymi owocami.
4. Zakręć słoik i biegnij na autobus. 

Smacznego!