Wegański sernik oreo:
Szklanka zostawionej na noc w wodzie kaszy jaglanej
3 szklanki mleka sojowego słodzonego
6 łyżek ksylitolu/cukru
Sok z cytryny
30g migdałów
30g suszonej żurawiny/rodzynek
30g orzechów włoskich
10g oleju kokosowego
Łyżka kakao
2 opakowania Oreo po 175g
Wykonanie:
1. Zagotuj odcedzoną kaszę jaglaną w mleku sojowym z dodatkiem ksylitolu (około 20min) i zostaw pod przykrywką, aby jeszcze bardziej napęczniała.
2. Oreo podziel na ciasteczka i krem. (Możesz zostawić kilka do dekoracji)
3. Połowę ciasteczek zblenduj na drobno z migdałami, orzechami, olejem kokosowym i suszonymi owocami. Wyłóż nimi spód blachy i wsadź do lodówki. (Jeżeli się nie lepi możesz zwilżyć palce, ale i tak po zamrożeniu będzie się trzymać)
4. Zblenduj dokładnie kaszę jaglaną z sokiem z cytryny i kremem Oreo. Zostaw do ostudzenia.
5. Wyłóż masę na lekko schłodzony spód.
6. Resztę ciastek pokrusz.
7. Posyp górę ciasta kakao, a następnie pokruszobymi ciastkami i ułóż kilka całych ciasteczek.
8. Schłodź w lodówce przynajmniej 3 godzinki. (Chociaż najlepszą konsystencję ma na drugi dzień)
Smacznego!