sobota, 24 czerwca 2017

22. Cydrowe babeczki czekoladowo - owocowe bez tłuszczu


   Z czym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla lub piknik!
   Przepis zainspirowany książką Kuchnia wegańska.




Składniki na polewę:
200g dżemu z owoców leśnych
40g kakao w proszku

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu.

Składniki na 13 babeczek:
400ml cydru - około półtora małej butelki
120g suszonych moreli
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
190g cukru trzcinowego
80g kakao w proszku
2 łyżeczki octu jabłkowego
tabliczka gorzkiej czekolady
200g pełnoziarnistej mąki
100g mąki owsianej
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Doprowadzić cydr do wrzenia i zagotować w nim przez około 10 minut suszone morele.
2. Zblendować cydr wraz z ugotowanymi morelami.
3. Dodać sól, aromat waniliowy, cukier oraz kakao i dokładnie zmiksować.
4. Po ostygnięciu dodać posiekaną na kawałki gorzką czekoladę.
5, Przesiać sodę oraz mąkę przez sito i dokładnie wymieszać z masą na ciasto.
6. Foremki na babeczki wypełnić całkowicie ciastem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra - dół.
7. Podawać z wcześniej przygotowaną polewą.

Smacznego! 

Porady
Jeżeli masa na ciasto jest zbyt gęsta, należy dodać więcej cydru. 
Dżem o smaku owoców leśnych można zastąpić innym, identycznie jak morele - każde inne suszone owoce zdadzą egzamin.