piątek, 23 października 2015

6. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★


Dynia, podobnie jak cukinia, jest niesamowitym (równocześnie jednym z moich ulubionych) warzywem. Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w okresie jesiennym. Możemy zjeść ją na słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie (PRZEPIS TUTAJ), jak również na wytrawnie, jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej zagorzałym miłośnikom mięsa. 



Dlaczego warto jeść soczewicę?
- jest świetnym źródłem białka (osoby, które zrezygnowały ze spożywania mięsa powinny bardzo często po nią sięgać, ale mięsożercom także przyda się włączenie jej do diety)
- ma bardzo dużo błonnika
- zawiera żelazocynk oraz wapń
- odkryto zawartość taniny - substancji mogącej zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka
- jest bardzo sycąca! - w co wiele osób nie potrafi uwierzyć
- pomaga leczyć anemię (podnosi poziom hemoglobiny poprzez wysoką zawartość żelaza)

Dyniowo - pietruszkowe placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych: 
- 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona)
- kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować)
- 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich)
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- świeża nać pietruszki (suszona też będzie w porządku)
- kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidor
- łyżka nasion słonecznika
- 1cm świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru
- łyżeczka kuminu
- sól, pieprz, pieprz cayenne

Wykonanie:
1. Ugotuj soczewicę - mi to zajmuje około 15 minut (Uważaj, żeby jej nie rozgotować! Najlepiej poczekać, aż cała woda wyparuje) oraz cebulę; dokładnie odcedź.
2. Poszatkuj dokładnie pietruszkę, imbir zetrzyj na małych oczkach.
3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.
4. Zblenduj dokładnie soczewicę, puree z dyni, cebulę, 1-2 łyżki otrębów, przeciśnięty przez praskę czosnek, nać pietruszki, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszaj z nasionami słonecznika.
5. Odstaw masę do lodówki na ok. 30 minut (Nie jest to konieczne, lecz wtedy mają lepszą konsystencję.)
6. Uformuj z placuszków kotleciki i obsyp je z dwóch stron pozostałymi otrębami, oraz "wciśnij" do każdego placuszka pomidora pokrojonego w plastry (Można posypać je bazylią).
7. Ułóż kotleciki na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz około 30 - 40 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą się piec tym bardziej będą chrupkie, ale też suche.

Kilka przydatnych wskazówek:
  • Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne.
  • Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną.
  • Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody i nie rozgotowane!
  • Jeżeli chcesz uzyskać efekt "bardziej chrupkich" placuszków, zrób je cieńsze lub posmaruj wierz oliwą z oliwek.
  • Placuszki można podawać z sosem jogurtowym lub keczupem


Smacznego!