niedziela, 1 listopada 2015

7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★


Jak wiele z was zdążyło już pewnie zauważyć, nie przepadam za skomplikowanymi ciastami. Jestem zdeklarowaną zwolenniczką prostych i szybkich rozwiązań, które mam pewność, że wyjdą i zasmakują mi, oraz wszystkim domownikom. Kruche ciasto (podobnie jak BISZKOPT) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak.
A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie, bezglutenowe (dla ambitnych) i zdrowe!


Dlaczego warto ograniczyć gluten? 
Sama nie jestem na diecie bezglutenowej i podziwiam osoby, które wyrzekły się tej mieszaniny białek, ponieważ uważam, że jeżeli nie chorujemy na nietolerancję glutenu lub celiakię, jest to kompletnie niepotrzebne.
Ale warto mieć na uwadze, że pszenica jest najbardziej modyfikowanym genetycznie zbożem.
Ma 42 chromosomy, podczas gdy wiele lat temu miała ich zaledwie 28.
Więc czy może skutkować nadmiar glutenu w naszej diecie?
- obniża odporność
- uzależnia
- zwiększa poziom złego cholesterolu
- powoduje niedobór składników pokarmowych (czego skutkiem jest np wypadanie włosów i anemia)
- podwyższa poziom cukru we krwi (szybciej stajemy się głodni, co często prowadzi do przejadania i wzrostu wagi)

Wegański jabłecznik na kruchym spodzie z cynamonem i prażonymi migdałami:
- 200g mąki krupczatki, pszennej lub mąki z kaszy gryczanej*
- ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewi
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 duże, soczyste jabłka
- cynamon
- duża garść płatków migdałów
- sok z połowy cytryny

*mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana.

Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady Wawel minimum 70% (Wawel jest wegańską czekoladą)
lub
- pół szklanki mleka sojowego lekko słodkiego/mleczka kokosowego
- duża łyżka odtłuszczonego kakao

Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni
2. Przesiej mąkę przez sitko, wymieszaj z cukrem/stewią
3. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Dodawając po jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę.
4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy)
5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry.
6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni.
7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
8. Porozkładaj plasterki jabłek, pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem, a następnie migdałami.
9. Włóż do piekarnika na około 20-25 minut, zerkając co jakiś czas, czy ciasto się nie przypala.
10. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub podgrzej mleko sojowe i wymieszaj je dokładnie z kakao, polewa powinna być dość gęsta.

I tak w około 30 minut mamy gotowe pyszne, kruche ciacho, idealne do popołudniowej kawy.

Smacznego!