niedziela, 1 listopada 2015
7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★
Jak wiele z was zdążyło już pewnie zauważyć, nie przepadam za skomplikowanymi ciastami. Jestem zdeklarowaną zwolenniczką prostych i szybkich rozwiązań, które mam pewność, że wyjdą i zasmakują mi, oraz wszystkim domownikom. Kruche ciasto (podobnie jak BISZKOPT) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak.
A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie, bezglutenowe (dla ambitnych) i zdrowe!
Wegański jabłecznik na kruchym spodzie z cynamonem i prażonymi migdałami:
- 200g mąki krupczatki, pszennej lub mąki z kaszy gryczanej*
- ok 9 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki stewi
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 duże, soczyste jabłka
- cynamon
- duża garść płatków migdałów
- sok z połowy cytryny
*mąka z kaszy gryczanej - należy dokładnie zmielić w młynku kaszę i przesiać ją, w sklepach jest także dostępna gotowa mąka gryczana.
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady Wawel minimum 70% (Wawel jest wegańską czekoladą)
lub
- pół szklanki mleka sojowego lekko słodkiego/mleczka kokosowego
- duża łyżka odtłuszczonego kakao
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni
2. Przesiej mąkę przez sitko, wymieszaj z cukrem/stewią
3. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Dodawając po jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę.
4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy)
5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry.
6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów na suchej patelni.
7. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
8. Porozkładaj plasterki jabłek, pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem, a następnie migdałami.
9. Włóż do piekarnika na około 20-25 minut, zerkając co jakiś czas, czy ciasto się nie przypala.
10. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub podgrzej mleko sojowe i wymieszaj je dokładnie z kakao, polewa powinna być dość gęsta.
I tak w około 30 minut mamy gotowe pyszne, kruche ciacho, idealne do popołudniowej kawy.
Smacznego!