sobota, 17 października 2015

5. It's tea time!: czyli czas na owsiankę na herbacie ★


Jesień kojarzy mi się z deszczową pogodą i kałużami. Z kolei deszczowa pogoda i kałuże, przywodzą mi na myśl jedynie dni spędzone w Londynie, kilka lat temu. A co się kojarzy z Londynem? Oczywiście herbata! Stąd inspiracja do mojej dzisiejszej propozycji. 



Ja użyłam herbaty Rooibos o smaku Mango Lassi, którą udało mi się upolować w Rossmanie, ale świetnie sprawdzi się tutaj zwykła czarna, zielona czy jakakolwiek inna smakowa herbatka. 


Właściwości herbaty ROOIBOS:
- brak teiny i garbnika - może pić ją każdy, o każdej porze dnia
- pomaga przy bezsenności
- pomaga przy kłopotach żołądkowych (właściwości przeciwwymiotne, rozkurczowe)
- wysoka zawartość witaminy c - wspomaga odporność (idealna na tę porę roku!)
- zawartość flawonoidów - antyutleniaczy - chroniących nas przed np. rakiem!
- niskokaloryczny napój pobudzający metabolizm

Herbaciana owsianka:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich - najlepiej chłoną wodę. 
- saszetka herbaty
- śliwka
- banan
- łyżka syropu dyniowego (przepis TUTAJ)
- łyżka suszonej żurawiny
- łyżeczka cynamonu (właściwości CYNAMONU)
- łyżeczka stewii/cukru/miodu

Wykonanie:
1. Zaparz herbatę według informacji na opakowaniu.
2. Połowę banana i połowę śliwki pokrój na drobną kostkę.
3. Przelej herbatę do rondelka i zagotuj z połową pokrojonego banana, śliwki, słodzidłem (jeżeli używasz miodu, dodaj go na końcu!) i cynamonem.
4. Wsyp płatki i mieszaj, aż do zgęstnienia owsianki. 
5. Udekoruj syropem dyniowym, gorzką czekoladą(co najmniej 70%) i suszoną żurawiną. 

Smacznego!